SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

Yurt içi ve yurt dışında güvenli yolcu ve yük taşımacılığı için sürücülerin sahip olması gereken SRC belgesi nasıl alınır?

SRC Belgesi Nedir?

SRC belgesi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre yolcu ve yük taşımacılığı mesleğini icra eden sürücülerin, sürücü belgesi ve psikoteknik raporuna ek olarak alması gereken ve zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir.

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan SRC belgesi alınabilir. Sürücülerin almak istediği SRC belgesi türüne göre alacağı eğitimler sonrasında yapılan sınavdan 70 ve üzeri puan almaları durumunda SRC belgesi almaya hak kazanabilirler.

Sınavdan başarılı olan sürücüler kayıt işlemleri için kimlik fotokopisi, sürücü belgesi fotokopisi, diploma aslı, 2 adet biyometrik fotoğraf ve adli sicil kaydı evraklarını ilgili kuruma teslim etmelidirler. 25 Şubat 2003 tarihinden önce sürücü belgesi alan sürücüler ise sınavsız SRC belgesi alma hakkına sahip olduklarından ilgili dilekçe, 2 adet fotoğraf, sürücü belgesi fotokopisi ve kimlik fotokopisi ile başvuruda bulunabiliyorlar.

SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

SRC belgesi kamyonet, kamyon, minibüs, panelvan, çekici ve otobüs gibi araçları kullanan sürücüler için zorunludur. SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 ve SRC 5 gibi çeşitleri bulunmaktadır.

SRC 1 Belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı (Minibüs, otobüs vb.)

SRC 2 Belgesi: Yurt içi yolcu taşımacılığı (minibüs, otobüs, taksi vb.)

SRC 3 Belgesi: Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı (tır, panelvan, kamyonet, çekici, pikap vb.)

SRC 4 Belgesi: Yurt içi yük ve kargo taşımacılığı (kamyon, kamyonet, tır vb.)

SRC 5 Belgesi: Tehlikeli madde taşımacılığı (tanker, patlayıcı ve radyoaktif madde taşımacılığı)

Daha detaylı bilgiler için 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göz atabilirsiniz.