İşyerlerinde işin türü ve ortamın durumuna göre değişen riskleri azaltmak amacıyla kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanımı önemlidir. Bu içerikte, kişisel koruyucu donanım nedir? Ve çeşitleri nelerdir inceliyoruz.
Kişisel Koruyucu Donanım Nedir?
Tüm işyerlerinde küçük veya büyük risk oluşturacak çeşitli etmenler bulunmaktadır. Bu riskleri ortadan kaldırmak veya sonuçlarını minimuma indirgemek için kişisel koruyucu donanım kullanımı önemlidir. Madenler, inşaatlar, fabrikalar vb. tüm işyerlerinde bu ekipmanların kullanılması zorunludur.
KKD Çeşitleri Nelerdir?
Vücut Koruyucular (Tulumlar)
Endüstriyel kimyasallar, biyolojik ajanlar, diğer zehirli maddeler, asit ve düşük konsantrasyonlu alkali gibi durumlara karşı vücudunuzu koruyacak vücut koruyucu giysiler ile birlikte tek kullanımlık sıvı geçirmez koruyucu giysiler bulunmaktadır. Yüksek sıcaklıklarda çalışanlar için soğutucu yelek gibi alternatif sektörlerde kullanılabilecek giysiler de bulunmaktadır.
Kafa Koruyucular (Baret)
Maden, inşaat, metal ve orman gibi sektörlerde çalışma alanının dar olduğu ve pek çok faaliyetin aynı anda aynı yerde yürütüldüğü iş kollarında baş yaralanmalarıyla karşılaşma riski yüksektir. Bunun önüne geçmek için baş koruyucu donanımlar kullanılmalıdır.
Göz Koruyucular
Laboratuvarlarda, kimya tesislerinde, kapalı alanda çalışanlar veya diğer endüstriyel işlerde çalışanların gözlerini korumak amacıyla da çeşitli koruyucu gözlükler bulunmaktadır. Bu gözlükler ile basit sıçrama ve parçacıklara karşı koruma, gaz ve buharlara karşı koruma gibi özellikler sunan gözlükler bulunmaktadır.
Kulak Koruyucular (Kulaklık, Kulaklık Tıkacı)
Endüstriyel iş kollarında yüksek sesli ortamda çalışanların işitme sağlığını korumak amacıyla kulak tıkacı veya kulaklık gibi alternatif KKD ekipmanları kullanılabilmektedir. Ortamdaki ses düzeyi 85 desibelden fazla ise tercih edilen bu ekipmanlar sayesinde çalışanların işitme sağlığı korunabilmektedir.
Solunum Koruyucular (Gaz Maskeleri, Toz Maskeleri)
Çalışma ortamında ince boyutlu toz ve parçacıklardan korunmak amacıyla kullanılabilecek toz maskeleri ile zehirli gazlara karşı solunumu korumak amacıyla geliştirilen maskeler geliştirilmiştir. Bu maskeler tek kullanımlık olabildiği gibi filtre değişimi yapılabilen versiyonları mevcuttur.
El-Kol Koruyucular (Eldivenler)
El ve kol için yaralanma potansiyeli olan işler için çalışanlara uygun bir el-kol koruyucu temin edilmesi gerekmektedir. Çalışılan tehlikeli maddelerin deri tarafından emilimi, kimyasal veya termal yanıklar, elektrik çarpmaları, çarpma veya kesilme gibi risklere karşı uygun koruyucu eldivenler kullanılabilir.
Ayak-Bacak Koruyucular (İş Ayakkabıları, İş Çizmeleri, Dizlik)
Çalışılan ortamın durumuna göre çelik burunlu ayakkabı ve çizmeler ile dizlik & tozluk ekipmanları kullanılmalıdır.
Yüksekte Çalışma Ekipmanları (Emniyet Kemerleri)
Çatı işleri, yüksek gerilim hatları, elektrik direkleri vb. yüksekte çalışılan işlerde emniyet kemerleri kullanılmalıdır ve her kullanımdan önce mutlaka kontrol edilmelidir.