İşyerlerindeki çalışma sürelerinin durdurulması veya azaltılması durumlarında sigortalılara gelir desteği sağlayan kısa çalışma ödeneği nedir? Konusunu inceliyoruz.
Kısa Çalışma Nedir?
İşyerlerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak durdurulması veya azaltılması halinde en fazla 3 ay olacak şekilde sigortalılara gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. İstihdamın korunması amacıyla uygulanan bu sistemde çalışılmayan süreler için işçiler için gelir desteği sağlanmaktadır. Bunun yanında, istihdamı da koruyarak deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir. En fazla 3 ay olacak şekilde uygulanmaktadır.
Kısa Çalışma Ödeneğine Hangi İşverenler Başvurabilir?
Genel ekonomik, sektörel ve bölgesel krizler ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya tamamen durduran her işveren başvurabilmektedir. Haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranda azaltılması veya tamamen en az 4 haftalık süreyle durdurulması gerekmektedir. Yani 4857 sayılı kanunun 63’üncü maddesine göre çalışma süresi haftada en çok 45 saat olduğu için 1/3 oranında azaltılması durumunda haftalık 30 saat ve altında olması gerekmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneği Nasıl Hesaplanır?
Sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının %60’ı olarak belirlenmiştir. Bu hesaba göre kısa çalışma ödeneği tutarı aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçemez.
İşçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 600 gün süreyle prim ödemiş olması gerekmektedir.
Bu ödenekten yabancı işçiler ve kısmi süreli çalışan işçiler de faydalanabilmektedir.