İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı

Süresi belirli olan veya olmayan iş sözleşmeleri işveren tarafından çeşitli hallerde feshedebilir. Bu içerikte işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı konusunu inceliyoruz.

İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı

Sınırları kanun ile belirlenen nedenlere dayanarak işveren, süresi belirli olan veya olmayan iş sözleşmelerini feshetme hakkına sahiptir. Sağlık nedenleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymama, zorlayıcı sebepler başlıkları altında toplanan çeşitli haller bu kapsama girmektedir.

Sağlık Nedenleri ile Fesih Hakkı

  1. İşçinin kasıtlı veya derli toplu olmayan yaşantısından ya da içkiye düşkünlüğü nedeniyle bir hastalığa yakalanması ve engelli durumuna gelmesi hallerinde doğan devamsızlıkların art arda 3 iş günü veya bir ayda 5 iş gününden fazla sürmesi.
  2. İşçinin yakalandığı hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olması ve işyerinde çalışmasının Sağlık Kurulu tarafından sakıncalı bulunması durumunda.

Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller

  1. İş sözleşmesi yapılırken, bu sözleşmenin gerekliliklerine uymayan gerekli vasıfların kendinde bulunmadığı halde kendisinde bulunduğunu ileri sürerek işvereni yanıltması.
  2. İşçinin, işveren veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna yönelik sözler sarf etmesi ya da davranışlarda bulunması ile işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı ithamlarda bulunması.
  3. İşçinin, başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması.
  4. İşçinin, işverene ya da aile üyelerinden biri veya başka bir işçiye sataşması, işyerine alkol ve uyuşturucu madde alarak gelmesi ya da işyerinde kullanması.
  5. İşverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını açığa dökmek gibi davranışlarda bulunması.
  6. İşçinin, işyerinde 7 günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
  7. İşverenden izin almadan ve haklı bir sebebe dayanmadan art arda iki iş günü veya bir ay içerisinde herhangi bir tatil gününden sonraki 2 iş günü, ya da bir ayda 3 iş günü işe gelmemesi.
  8. İşçinin yapmakla yükümlü olduğu görevleri yerine getirmemesi, hatırlatılmasına rağmen bu davranışa devam etmesi.
  9. İşçinin kendi isteği veya işi savsaklaması sebebiyle iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka bir eşya ve malzemeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

Zorlayıcı Sebepler İle Fesih Hakkı

  1. İşçiyi işyerinde 1 haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması.
  2. İşçinin tutuklanması veya gözaltına alınması halinde devamsızlığın fesih bildirim süresini aşması durumlarında işverenin derhal fesih hakkı bulunmaktadır.