İSG Uzmanı Nasıl Olunur?

Kariyerinize İş Güvenliği Uzmanı olarak devam etmek istiyorsanız, bu rehberimizi okuyarak İSG uzmanı nasıl olunur? Sorunuza yanıt alabilirsiniz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği eğitim kurumları tarafından düzenlenen eğitimlere katıldıktan sonra ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olanlara İş Güvenliği Uzmanı belgesi verilmektedir. İSG uzmanları, işyerlerindeki fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin neden olabileceği hastalıkları ve yaralanmaları önlemek ve ortadan kaldırmak için prosedürler geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak ile yükümlüdür.

Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

  • Tüm Mühendislik fakültesi mezunları,
  • Mimarlık fakültesi mezunları (Mimar, Peyzaj Mimarı, İç Mimar, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Şehir ve Bölge Planlama)
  • Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümü mezunları,
  • Teknik eleman yetiştiren bölüm mezunları,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans, Lisans veya Yüksek Lisans mezunları İş Güvenliği Uzmanı olabilmektedir.

İSG Uzmanı Nasıl Olunur?

İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen adaylar, yukarıdaki kriterleri karşıladığı takdirde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği eğitim kurumları tarafından düzenlenen eğitimlere katılarak İSG sınavına girmeye hak kazanabilmektedir. Bu eğitim kurumlarında teorik ve uygulamalı eğitimlere devam koşulunu sağlamak şartıyla ÖSYM tarafından düzenlenen sınava katılarak, en az 70 puan almaları durumunda C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı  belgesini alabilirler.

Yukarıdaki bölümlerden mezun olan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans programını tamamlayan adaylar ise doğrudan B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sınavına katılabilmektedirler.

A, B ve C Sınıfı İSG Uzmanı Nedir?

C Sınıfı İSG Uzmanı: İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans veya Lisans bölümünden mezun olan ya da yetkili eğitim kurumlarından kurslarını tamamladıktan sonra sınava katılarak başarılı olanlara C sınıfı İSG Uzmanı belgesi verilmektedir.

B Sınıfı İSG Uzmanı: İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans programlarından mezun olarak ÖSYM sınavında başarılı olan adaylara ve 3 yıl C sınıfı İSG uzmanı olarak çalışan ve ÖSYM’nin B sınıfı İSG uzmanı sınavında başarı olan adaylara verilmektedir.

A Sınıfı İSG Uzmanı: İş Sağlığı ve Güvenliği alanında doktora mezunu olanlar veya 4 yıl B sınıfı İSG Uzmanı olarak çalışan herkes A sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girebilmektedir. Başarı olan adaylar A Sınıfı İSG Uzmanı olarak belgelendirilmektedir.

İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına Kaç Kere Girilebilir?

İSG eğitimini tamamlayan adaylar, herhangi bir sınav kısıtlaması olmadan ÖSYM tarafından düzenlenen sınava sınırsız bir şekilde girebilmektedir.