6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında olan İSG kurulu nedir? Kurulma şartları nelerdir?
İSG Kurulu Nedir? Kurulma Şartları Nelerdir?
6331 sayılı kanuna göre 50 ve daha fazla çalışanı olan ve 6 aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde İSG kurulu olması gerekmektedir.
İSG kurulları, işveren tarafından iş sağlığı ve güvenliği konuları ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere oluşturulmaktadır. 6 aydan fazla süren ve asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğu hallerde ise;
Asıl işveren, alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı 50 ve daha fazla ise her iki işveren de ayrı ayrı kurul kurmalıdır. İSG faaliyetlerinin yürütülmesi ve kurulların aldığı kararların uygulanması konusunda iş birliği yapılır.
Bir işyerinde sadece asıl işverenin çalışan sayısı 50 veya daha fazla ise kurul asıl işveren tarafından kurulur. Kurul oluşturma yükümlülüğü bulunmayan alt işveren ise kurul tarafından alınan kararların uygulanması konusunda koordinasyonu sağlamak üzere vekil bir yetkili temsilci atamalıdır.
Alt işverenin çalışan sayısı 50 ve üzerinde olup, asıl işverenin çalışan sayısı 50’nin altında ise işyerinde kurul alt işveren tarafından oluşturulur. Asıl işveren de aynı şekilde kurulla işbirliği yapmak üzere vekil bir yetkili temsilci atar.
Her iki işverenin çalışan sayıları 50’nin altında ve toplam çalışan sayısı 50’den fazla ise koordinasyonun asıl işveren tarafından sağlanması koşuluyla her iki işveren ile bir kurul oluşturulur.
Aralarında asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunmayıp, aynı çalışma alanında birden fazla işveren bulunması ve birden fazla kurulun oluşturulması halinde ise işverenler birbirlerinin çalışmalarını etkileyebilecek kurul kararları hakkında birbirlerini bilgilendirmelidir.
İSG kurulu kimlerden oluşur?
İSG kurulları şu kişilerden oluşur;
- İşveren veya işveren vekili
- İş güvenliği uzmanı
- İşyeri hekimi
- İnsan kaynakları, idari işler ya da personel işlerini yürüten bir kişi
- Varsa sivil savunma uzmanı
- Varsa formen, ustabaşı, çavuş veya usta
- Çalışan temsilcisi veya baş temsilci
Kurulun başkanı işveren veya işveren vekili, kurul sekreteri ise iş güvenliği uzmanıdır. İş güvenliği uzmanının tam zamanlı çalışma yükümlülüğü bulunmayan yerlerde ise insan kaynakları, idari ve mali işler vb. görevli bir kişi tarafından yürütülebilir.