İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?

İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçi ile işveren arasındaki sözleşmeler olan iş sözleşmesi türleri nelerdir? İnceliyoruz.

İş Sözleşmesi Nedir?

İş Kanunu’na göre iş sözleşmesi; bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur ve bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaf tutulmaktadır.

İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi Nedir?

İşçi ve işveren arasında bir süre bağlı kalmaksızın yapılan sözleşmelerdir. Esaslı bir neden olmadığı sürece birden fazla yapılamaz, aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilmektedir.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 11

Belirli Süreli İş Sözleşmesi Nedir?

Belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmeleridir.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 11

Kısmi Süreli İş Sözleşmeleri Nelerdir?

İşçinin normal haftalık çalışma süresi, tam süreli çalışan emsal işçiye göre büyük ölçüde daha az belirlendiği durumlarda kısmi süreli iş sözleşmesi yapılmaktadır.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 13

Tam Süreli İş Sözleşmesi Nedir?

Bu sözleşme türünün tanımı iş kanununda kısmi süreli iş sözleşmesi gibi tanımlanmamış olup, genel iş sözleşmesi adı altında geçmektedir.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 13

Çağrı Üzerine Çalışma İş Sözleşmesi Nedir?

Yazılı sözleşme yapılan ve işçinin yapmayı üstlendiği iş ile ilgili kendisine ihtiyaç duyulması halinde yerine getireceğinin kararlaştığı iş ilişkisine denir. Çağrı üzerine çalıştırmalar işçiye 4 gün önceden bildirilir ve günde en az 4 saat çalıştırılabilir. İş Kanunu’na göre taraflar arasında belirtilmediği taktirde çağrı üzerine çalışmalar haftalık 20 saat olarak belirlenmiş sayılmaktadır.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 14

Uzaktan Çalışma İş Sözleşmesi Nedir?

Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 14

Deneme Süreli İş Sözleşmesi Nedir?

İşçi ve işveren tarafları arasında iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en fazla 2 ay olabilir. Toplu iş sözleşmeleri ile 4 aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içinde taraflar, iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmadan tazminatsız feshedebilmektedir. İşçinin çalıştığı günler için hak ettiği ücret ve diğer hakları saklı kalmaktadır.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 15

Takım İş Sözleşmesi Nedir?

Birden çok işçinin meydana getirdiği bir takımı temsilen bu işçilerden birinin, takım kılavuzu sıfatıyla işverenle yaptığı sözleşmeye takım sözleşmesi denir.

4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 16

İhbar Tazminatı Nedir?