,

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İşyerlerinde bir çalışanın kaza geçirmesi durumunda iş kazası bildirimi yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu rehberde İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır? anlatıyoruz.

İş Kazası Nedir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş kazası;

“İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet
veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olay”

şeklinde tanımlanmıştır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. maddesine göre ise iş kazası;

a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle
sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
d) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt
vermek için ayrılan zamanlarda,
e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle
getiren olaydır.

şeklinde tanımlanmıştır.

İş Kazası Bildirimi Nedir?

Bir işyerinde bir çalışanın iş kazası geçirmesi durumunda işverenin iş kazasını bildirme zorunluluğu bulunmaktadır. İşveren, ilgili kanun uyarınca, kazanın yaşandığı gün 1. gün kabul edilerek 3 iş günü içerisinde iş kazası bildirimi yapmak zorundadır.

İlgili sürede iş kazası bildirimi yapılmadığında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanmakta olup, kaza geçiren sigortalı SGK tarafından sunulan yardım hizmetlerinden faydalanamamaktadır. Vefat durumunda dahi iş kazası bildirimi yapılmamışsa yardım hizmetlerinden faydalanılamamaktadır.

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

Yaşanan iş kazalarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortam üzerinden doğrudan yapabilirsiniz.

İş Kazası Bildirim Sayfası

Yukarıdaki bağlantıyı kullanarak, eğer e-bildirge şifreniz varsa iş kazalarını SGK’ya kolayca iletebiliyorsunuz. E-bildirge şifreniz yoksa SGK’ya doğrudan müracaat etmeniz gerekmektedir. İş kazası bildirim sayfasında şu bilgilerin girilmesi gerekmektedir;

  • İşyeri Bilgileri
  • Kaza Geçiren Personel Bilgileri
  • Kazanın Oluş Zamanı ve Yeri ile İlgili Bilgiler
  • Yaralanma ile İlgili Bilgiler
  • Yapılan tıbbi müdahale ile ilgili bilgiler (varsa)

Bir personelin iş kazası geçirmesi durumunda iş kazası bildiriminin yanında bu kazanın kayıtlarının rapor şeklinde hazırlanması gerekmektedir. Kazanın nerede gerçekleştiği, kazanın yaşanma nedenleri, varsa görgü tanıklarının ifadeleri, olay yeri fotoğraflarının yanında kazaya sebep olan durumun tekrar yaşanmaması için alınabilecek önlemlerin de bu raporda belirtilmesi gereklidir.

İş Kazası Bildirim Süresi

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. maddesinde belirtilen durumlar kapsamında yaşanan iş kazalarının bildiriminin 3 iş günü içerisinde yapılması gerekmektedir. Bu süreye hafta sonu günleri, ulusal bayram ve genel tatil günleri dahil edilmemektedir. Kazanın yaşandığı gün birinci gün kabul edilerek 3 iş günü içerisinde bildirim yapmak önemli bir konudur.

İş Kazası Bildirmeme Cezası Nedir?

İş kazalarını bildirmeme ya da geç bildirme cezaları 6331 sayılı kanunda 2023 yılı için yeniden değerlendirilmiş ve % 122,9 oranında artarak en düşük 15.529 TL’ye yükselmiştir. İş kazası bildirmeme cezaları işyerinin tehlike statüsü ve çalışan sayısına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre 2023 yılı için iş kazası bildirmeme cezaları aşağıdaki gibi olmuştur.

10’dan az çalışan10-49 arası çalışan50 ve üzeri çalışan
Az Tehlikeli15.529 ₺19.411 ₺23.293 ₺
Tehlikeli15.529 ₺23.293 ₺31.058 ₺
Çok Tehlikeli23.293 ₺31.058 ₺46.587 ₺

İş kazası bildirimi nasıl yapılır? sorusunun yanıtını merak edenler için hazırladığımız bu rehber umarız faydalı olmuştur.