İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?

İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre iş güvenliği uzmanlarının görevleri nelerdir?

İş güvenliği ve sağlığı konusunda yapılan rehberlik faaliyetleri, risk değerlendirmesi, çalışma ortamı gözetimi, eğitim, bilgilendirme ve kayıt tutma işlemleri gibi bir dizi faaliyeti kapsamaktadır. Bu faaliyetler işverenin iş yerinde yürüttüğü faaliyetlerin planlanması, organizasyonu, uygulanması, kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı, bakımı ve test edilmesi gibi konularda işçilere önerilerde bulunarak, iş güvenliği mevzuatına uygunluğu sağlamayı amaçlamaktadır.

Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınması gereken tedbirler, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi, acil durum planlarının hazırlanması, çalışanların eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve kayıt tutulması da bu faaliyetler arasında yer almaktadır.

İşyeri hekimiyle birlikte yapılan değerlendirmeler sonucu, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının nedenleri araştırılarak, önleyici faaliyet planları hazırlanmakta ve takip edilmektedir. Ayrıca, yıllık çalışma planı işyeri hekimi ile birlikte hazırlanmakta ve iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri kayıt altına alınmaktadır.

İSG KATİP’e iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren konularla ilgili bilgilerin bildirimi de bu faaliyetler arasında yer almaktadır. Bu faaliyetler, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygunluğun sağlanması ve işyerinde güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması için son derece önemlidir.

İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?

1-Rehberlik

İşyerindeki çalışmaların ve yapılacak değişikliklerin planlanması, organizasyonu ve uygulanmasıyla ilgili olarak, tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddelerin de dâhil olduğu konuları iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sağlamak için işverene öneriler sunmak gerekmektedir.

Ayrıca iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri yazılı olarak işverene bildirmek de önemlidir.

İşyerinde meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri araştırılmalı ve tekrarlanmaması için önlemler alınmalıdır. Bu konuda çalışmalar yaparak işverene öneriler sunmak da iş sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir.

Ayrıca ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan ancak çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması ve işverene öneriler sunulması da gerekmektedir.

2-Risk Değerlendirmesi

İş yerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak ve bu çalışmaların uygulanmasına yardımcı olmak, yapılan risk değerlendirmesi sonuçlarına göre işverene alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında öneriler sunmak ve takibini yapmak görevlerini yerine getirmek.

3-Çalışma Ortamı Gözetimi

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği, çalışma ortamının denetimini yapmak ve periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmekle yükümlüdür. Ayrıca işyerindeki çalışmaların iş sağlığı ve güvenliği açısından uygunluğunu gözetlemek ve gerekli önlemleri almak için işverene önerilerde bulunmak ve uygulamaların takibini yapmak görevleri arasındadır.

İşyerinde kaza, yangın veya patlama gibi risklerin önlenmesi için alınması gereken önlemleri belirlemek, uygulamaları takip etmek ve işverene önerilerde bulunmak iş sağlığı ve güvenliği görevleri arasındadır. Ayrıca doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi acil durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, periyodik eğitimler ve tatbikatlar düzenlemek ve plan doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek de iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli sorumluluklardır.

4-Eğitim, Bilgilendirme ve Kayıt

İşverenin onayına sunulmak üzere, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri konusunda ilgili mevzuata uygun olarak planlama çalışmaları yapmak ve uygulamalarını ya da denetimini gerçekleştirmek.

Çalışma ortamı ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde hazırlamak ve EK-2’deki örneğe uygun şekilde sunmak.

Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetleri düzenlemek, işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını kontrol etmek.

İş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak gerekli yerlerde kullanılmak üzere işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını denetlemek.

Bakanlıkça belirlenen iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularla ilgili bilgileri İSG KATİP sistemine bildirmek.

5-İlgili Birimlerle İşbirliği

Eğer varsa İSG kuruluyla işbirliği içinde olmak

İşyeri hekimiyle birlikte meslek hastalıkları ve iş kazaları ile ilgili çalışmalar ve değerlendirme yaparak tehlikeli olayların tekrar yaşanmaması için gerekli incelemeleri ve araştırmaları yaparak önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak.

İşyeri hekimiyle birlikte, bir sonraki yılda gerçekleştirilmesi planlanan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili faaliyetlerin yer aldığı yıllık çalışma planını hazırlamak.

Destek elemanları ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yaparak çalışmalarına destek sağlamak.

İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir? konusunda detaylı bilgiler için; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?