İş Güvenliği Levhaları Nasıl Olmalıdır?

İş sağlığı ve güvenliğinin temel taşlarından biri olan uyarı levhaları, çalışanlar ve ziyaretçilerin uyarılması ve tedbir almaları için büyük önem taşıyor. Bu içerikte iş güvenliği levhaları nasıl olmalıdır? İnceliyoruz.

Fabrikalar, inşaatlar, madenler, hastaneler ve tüm işyerlerinde çeşitli durumlar için uyarı levhaları asılmaktadır. İşin ve ortamın niteliğine göre hem çalışanların hem de ziyaretçilerin uyarılmaları ve bulundukları ortamda ne gibi bir tehlikeyle karşılaşacaklarını bilmeleri açısından bu levhalar büyük önem taşımaktadır. Doğal afetler, yangın, yön bulma, güvenlik ve bilgi gibi ana başlıklar altında sıralanabilecek bu uyarı levhalarının da belirli standartlara uygun olması gerekmektedir.

İş Güvenliği Levhaları Nasıl Olmalıdır?

İş güvenliği levhalarının bilgilendirme özelliğine sahip olması temel özelliklerinden biri olmalıdır. Herkesin anlayabileceği bir dilde açık bir şekilde yazılmalı, kaliteli ve doğru malzemelerden yapılmalı ve uzun süre kullanılabilir nitelikte olmalıdır. Sadece gündüz ve ışığın olduğu vakitlerde anlaşılacak türden bir levha işyerlerinde kullanılmamalıdır. Eğer elektrikli levhalar kullanılmıyorsa, mutlaka fosforlu levhalar tercih edilmelidir. Böylece çeşitli tehlike durumlarında da görülebilmesi mümkün olacaktır. Ayrıca, levhaların konumları da kolayca görülebilecek şekilde yerleştirilmelidir.

Levha Boyutu Yerleşim Konumu

Görüş Uzaklığı

15 x 21 cm

Göz Hizası7 metre

21 x 35 cm

Göz Hizası10 metre

35 x 50 cm

Baş üstü hizası

13 metre

45 x 60 cmBaş üstü hizası

20 metre

50 x 70 cmBaş üstü hizası

40 metre

Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere, göz hizasında asılan uyarı levhaları en fazla 10 metre uzaklıktan görülebilmektedir. Boyutları daha büyük olan ve baş üstü hizasında asılan levhalar ise 20 metre uzaklığa kadar görülebilmektedirler.