Yangınlara müdahale ederken oksijen ve ısının bağlantısını keserek yangın söndürmeye yarayan yangın tüplerini ele alıyoruz. Bu rehberde hangi yangın tüpü hangi tip yangınlarda kullanılır? inceliyoruz.
Hangi Yangın Tüpü Hangi Tip Yangınlarda Kullanılır?
Yangın türüne bağlı olarak özel olarak üretilen yangın söndürme cihazları bulunmaktadır. Bu yangın tüpleri sadece amacına uygun kullanılmalıdır, aksi durumda bu durum daha büyük tehlikelere sebebiyet verebilmektedir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek yangın söndürme cihazı çeşitleri ve yangın sınıflandırmalarını inceleyebilir, hangi yangın tüpü hangi tip yangınlarda kullanılır? sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.
Yangın Tüpü Çeşitleri
1- Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Cihazları
Çok amaçlı kullanılan yangın söndürme cihazlarıdır. ABC (katı, sıvı, gaz) tipi yangınlarda etkili olmaktadır. Kimyasal içeriği Amonyum-Fosfat esaslıdır ve amacı oksijenle teması kesmektir. Ortalama 4 metre püskürtme mesafesi bulunmaktadır.
2-Karbondioksit Gazlı Yangın Söndürme Cihazları
Karbondioksitin havadan daha ağır olması özelliğini kullanarak boğucu özellik gösterir ve yangının oksijen ile temasını keser. Kullanımdan sonra atık bırakmaz. B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir.
3- Köpüklü Yangın Söndürme Cihazları
İçeriğinde AFFF tipi köpük konsantresi ve su yer almaktadır ve bu karışım azot gazı ile basınçlandırılmıştır. A ve B tipi yangınlarda kullanılmaktadır.
4- Halojenli Yangın Söndürme Cihazları
Flor, Klor, Brom, Etan, Metan ve İyot gazlarından oluşmakla birlikte en sık Brom ve Flor kullanılır. 2016 yılında halonların kullanımı yasaklanmıştır. Halokarbon ismiyle alternatif ürünler piyasada yer almaktadır. (HFC 236 fa)
5- Kuru Metal Tozlu Yangın Söndürme Cihazları
D tipi metal yangınlarında kullanılmaktadır.
Yangın Sınıfları Nelerdir?
A Sınıfı Yangın Nedir?
Katı Madde Yangınları olarak bilinir. Kağıt, ot, kumaş, odun ve kömür gibi kor şeklinde yanan organik yapıdaki katı maddelerin yangınlarıdır.
B Sınıfı Yangın Nedir?
Sıvı Madde Yangınları olarak bilinir. Solvent, benzin, mazot, alkoller, mum, katran vb. maddelerin korsuz ve alevli yanmaları nedeniyle oluşan yangınlardır. Bı sınıfı yangınlarda kor bulunmaz ve sadece alev bulunur.
C Sınıfı Yangın Nedir?
Gaz Madde Yangınları olarak bilinir. LPG, havagazı, doğalgaz, hidrojen, bütan, propan ve metan gibi gazların yanmasıyla ortaya çıkar. C sınıfı yangınlarının temel özelliği patlamadır. Gazların yanabilmesi ve patlayabilmesi için havayla belirli bir konsantrasyonda karışması gerekmektedir bu da alt ve üst patlama limitleri olarak açıklanır.
D Sınıfı Yangın Nedir?
Metal Yangınları olarak bilinir. Korlu, alevsiz ve yüksek sıcaklıkta yanarlar. Lityum, Magnezyum, Titanyum, Çinko, Baryum, Plütonyum, Sodyum, Kalsiyum, Potasyum, Alüminyum gibi metallerden ortaya çıkabilir.
E Sınıfı Yangın Nedir?
Elektrik Yangınları olarak bilinir. Enerji kaynağına bağlı durumdaki elektrik tesisatlarından veya elektrikli cihazlardan ortaya çıkabilir.
F Sınıfı Yangın Nedir?
Yağ Yangınları olarak bilinir. Özellikle mutfaklarda kullanılan yağların, yüksek sıcaklığa maruz kalarak tutuşma sıcaklığına ulaşmasıyla meydana gelebilir.
Yangın Tüplerinin Bakımı ve Periyodik Kontrolü
Yangın tüplerinin cinsine göre belirli periyotlarda bakım ve kontrollerin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Yangın tüplerinin amacına ulaşması için bu kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir.
Aylık Kontroller: Yangın tüpünün genel durumu, emniyet subabı, hortum, lans ve tetiği kontrol edilir.
6 Aylık Kontroller: Aylık kontrole ilave olarak, cihaz ve karbondioksit tüpü tartılır.
1 Yıllık Kontroller: 6 aylık kontrole ilave olarak cihazın kapağı açılır ve içindeki maddenin özelliğini kaybedip kaybetmediği kontrol edilir.
5-10 Yıllık Kontroller: Cihaz tamamen boşaltılır, tüpün özelliğini kaybedip kaybetmediği su basınç testi ile kontrol edilir.
Sıkça Sorulan Sorular (Soru-Cevap)
A Sınıfı yangınlarda hangi yangın tüpü kullanılır?
Kuru kimyevi tozlu ve köpüklü yangın tüpü kullanılır.
B Sınıfı yangınlarda hangi yangın tüpü kullanılır?
Kuru kimyevi tozlu, karbondioksitli ve köpüklü yangın tüpü kullanılır.
C Sınıfı yangınlarda hangi yangın tüpü kullanılır?
Kuru kimyevi tozlu ve karbondioksitli yangın tüpü kullanılır.
D Sınıfı yangınlarda hangi yangın tüpü kullanılır?
Kuru Metal Tozlu yangın tüpü kullanılır.
E Sınıfı yangınlarda hangi yangın tüpü kullanılır?
Karbondioksitli yangın tüpü kullanılır.
F Sınıfı yangınlarda hangi yangın tüpü kullanılır?
Kuru kimyevi tozlu ve sıvı kimyasal söndürücülü yangın tüpü kullanılır.
Kuru toz hangi yangınlarda kullanılır?
A, B ve C tipi yangınlarda kullanılır.
Köpük hangi yangınlarda kullanılır?
A ve B tipi yangınlarda kullanılır.
Karbondioksit hangi yangınlarda kullanılır?
B ve C tipi yangınlarda kullanılır.
Kuru Metal Toz hangi yangınlarda kullanılır?
D tipi yangınlarda kullanılır.
Yangın tüpleri hangi periyotlarla kontrol ettirilmelidir?
Yangın tüpleri aylık, 6 aylık ve 1 yıllık periyotlarla kontrol ettirilmeli. 5-10 yıllık kontrollerle de tüpün niteliğini kaybedip kaybetmediği kontrol ettirilmelidir.
Yangın tüpleri nerelerde bulunmalıdır?
Yangın tüpleri her yerde bulunması zaruri cihazlardandır. Binalarda, motorlu araçlarda (otomobil, otobüs, kamyon, çekici, minibüs, kamyonet vb.), otoparklarda, elektrik tesisat dairelerinde, depolarda ve daha aklınıza gelebilecek her alanda bulundurulması gerekmektedir. Yangın tüpleri, ulaşılması kolay bir konumda yer almalı ve sürekli olarak üzerindeki göstergelerden durumu kontrol edilmelidir.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (Resmi Gazete)