Bisinozis Nedir?

Bisinozis Nedir?

Pamuk tozunun solunması sonucu ortaya çıkan bir solunum sistemi hastalığı olan bisinozis nedir?

Bisinozis Nedir?

Bisinozis, pamuk tozlarını soluyan işçilerde görülen bir solunum sistemi hastalığı olmakla birlikte meslek hastalıkları arasında yer alan bir hastalıktır. Pamuk tozu, keten, kendir veya kenevir gibi doğal liflerin tozlarının da neden olabildiği bu hastalıkta, solunum yollarından akciğerlere ulaşan tozlar solunum yollarında daralmaya neden olmaktadır. Tozun solunmaya başlamasından itibaren birkaç saat içerisinde etkileri ortaya çıkan bisinozis hastalığında, toz maruziyet süresine göre tekrarlamakta ve sonrasında kronik hale gelmektedir. Bisinozis hastalığı halk arasında Pazartesi hastalığı olarak da bilinmektedir.

Bisinozis Belirtileri

  • İşe verilen 2 günlük aradan sonraki ilk iş gününde göğüste sıkışma, nefes darlığı, öksürük, balgam ve ateş görülmesi. Diğer günlerde bu belirtilerin azalması.
  • Bu belirtilerin sık sık yaşanması ve sürekli tekrarlanması,
  • Amfizem, kor pulmonale ve KOAH hastalıkları

Bisinozis Kimlerde Görülür?

  • Pamuk tozu ile temas halinde olanlar,
  • Pamuk işlenmesi ile ilgili çalışmalarda bulunanlar,
  • Tekstil sanayisinde hallaç, çırçır, harman, vater ve tarak bölümlerinde çalışanlar,
  • Keten, kendir ve kenevir işlenen fabrikalarda iplik, soyma, ıslatma ve yumuşatma bölümlerinde çalışanlarda bisinozis hastalığı görülmektedir.
Bisinozis Tedavisi

Bisinozis hastalığı ile karşı karşıya kalan kişilerin ilk yapması gereken şey, hastalığa neden olan ortamdan uzaklaşmak olacaktır. Hastalık kronik hale gelmeden, erken tanı konulması da hastalığın ilerlememesi açısından büyük önem taşımaktadır. Hafif ve orta seviyede olan bisinozis hastalarında astım tedavisinde kullanılan bronşları gevşeten ilaçlar kullanılmaktadır. İleri seviyelerde ise akciğer enfeksiyonlarının oluşmasını engelleyen ilaçlar kullanılabilmektedir. Daha şiddetli seviyelerde olan hastalarda ise kandaki oksijen seviyelerinin azalma durumları için oksijen tedavileri, nebülizatör ve diğer solunum tedavileri uygulanabilmektedir.

Artan şikayetleri ve belirtileri azaltmak ve önlemek için hastalara nefes egzersizleri, fiziksel aktiviteler ve diğer programlar önerilebilir. Bisinozis hastalığı tedavi edilmediğinde solunum fonksiyonları azalmaya başlayarak, hastaların nefes alması zorlaşmaktadır.

Benzododecinium bromide içerikli spreylerin kullanımı bisinozis hastalığından korunmak için etkili yöntemlerden biri olarak bilinmektedir. Bisinozis hastalığından korunmak için işyerinde maske ve respiratör kullanılması, işyeri ortamında toz kontrollerinin sağlanması ve temizliğinin yapılması, çalışanlara belirli aralıklarda kontrol muayeneleri yapılması ve sigara içilmemesi gibi önlemler alınabilir.

ABD’nin İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresinin 1995’te yayınladığı raporda işyerlerindeki toz limitleri şu şekildedir:

İplik üretimi: 0,2 mg/m3

Tekstil atıkları işleyen işyerleri: 0,5 mg/m3

Dokuma: 0,750 mg/m3

Atık ve geri dönüşüm fabrikaları: 1 mg/m3

Tozlu Çalışmalarda Meslek Hastalıkları ve Tozla Mücadele makalesini de incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Pnömokonyoz Nedir?