A,B,C Sınıfı İSG Uzmanı Nedir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen İSG uzmanlarının belgeleri, tehlike sınıflarına göre değişiklik gösteriyor. Herkesin merak ettiği A, B, C Sınıfı İSG uzmanı nedir? Konusuna değineceğiz.

İş güvenliği uzmanları, sahip oldukları belgeler ile tehlike sınıflarına göre ilişkilendirilen işyerlerinde görev yapabilmektedirler. İşin niteliğine göre Çok Tehlikeli, Tehlikeli ve Az Tehlikeli olarak sınıflandırılan işyerlerinde, tehlike sınıfına göre İSG uzmanları görev yapmaktadırlar.

A, B, C Sınıfı İSG uzmanı nedir?

A sınıfı belgeye sahip olan İSG uzmanları; bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde,
B sınıfı belgeye sahip olan İSG uzmanları; tehlikeli veya az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde,
C sınıfı belgeye sahip olan İSG uzmanları; az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde görev yapabilmektedirler.

A, B, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Kimlere Verilir?

C Sınıfı İSG uzmanlığı belgesi; C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak ya da iş sağlığı ve güvenliği önlisans veya lisans programlarını bitirerek, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olanlara verilir.

B Sınıfı İSG uzmanlığı belgesi; En az 3 yıl (1095 gün) fiilen C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı yaptığını belgeleyen ve yapılacak olan B sınıfı İSG sınavında başarılı olanlara verilir. Ayrıca; İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yüksek lisans yapan ve sınavda başarılı olanlara da B sınıfı İSG uzmanlığı belgesi verilmektedir.

A Sınıfı İSG uzmanlığı belgesi; En az 4 yıl (1460 gün) fiilen B sınıfı İSG uzmanlığı yaptığını belgeleyen ve sınavda başarılı olanlara verilir. Bunun yanında;

İSG alanında en az 10 yıl müfettiş yardımcılığı yapan iş müfettişleri,

İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü ve ilgili birimlerde en az 10 yıl görev alan uzmanlar

İSG alanında doktora yapmış olanlar da A sınıfı İSG uzmanlığı sınavında başarılı olmaları durumunda belge almaya hak kazanabilmektedir.